Vers van het land, lekker op je bord
Aspergeplaattaart met zalm
Boodschappenlijstje:
- 1 rol bladerdeeg (vers uit de koeling)
- 750 g witte asperges
- 200 g crème fraîche
- handvol verse dille en platte peterselie, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
- 1 ei, losgeklopt
- 200 g gerookte zalm, in plakjes
Aan de slag:
- Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast.
- Schil de asperges en snijd de onderste (harde) stukjes ervan af, of koop geschilde asperges bij de teler 😉
- Kook ze 5 minuten in een ruime pan en laat ze daarna goed uitlekken.
- Meng de crème fraîche met de fijngehakte verse dille en verse platte peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg met een scherp mes in, op zo’n 1,5 centimeter van de rand. Je moet het deeg alleen insnijden, niet doorsnijden.
- Verdeel ongeveer driekwart van de crème fraîche over de plaattaart, terwijl je de randen vrijhoudt.
- Dep de asperges nog even droog en leg ze netjes op de taart.
- Strijk de rand met behulp van een kwastje in met het losgeklopte ei.
- Bak de plaattaart in een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 tot 30 minuten mooi gaar. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
- Maak de taart vlak voor het serveren af door er her en der wat van de overgebleven crème fraîche over te verdelen. Leg hierop de plakjes zalm en maak af met nog wat verse dille en peterselie.
Bron: Plaattaart met asperges en zalm | Landleven | Landleven