Vers van het land, lekker op je bord

Teelt

De asperge houdt van onze Brabantse zandgrond

De asperge gedijt het beste op goed ontwaterde zand en dalgronden met een losse bodemstructuur, zodat de asperge mooi en recht richting het zonlicht kan groeien. De zandgrond op de Brabantse Wal, in de omgeving van Bergen op Zoom, is uitermate geschikt voor het telen van asperges. De specifieke smaak van de Brabantse Wal asperge wordt namelijk mede veroorzaakt door de zilte Zeeuwse zeelucht en het zuivere grondwater wat aangevoerd wordt vanaf de Kalmthoutse heide.

Klein beginnen

De teelt start bij zogenaamde aspergeveredelaars, zij zijn gespecialiseerd in het kweken van de zaden van de aspergeplant. Deze zaden worden bij plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien uit tot een bruikbare plant. Deze plant bestaat uit een wortelstok met een diameter van ongeveer 5 cm, hieraan zitten aan weerszijden van de “moer” 10 wortels.

De aspergetelers poten de planten vervolgens in rijen/bedden waarna ze het eerste jaar rustig door kunnen groeien tot groene stengels. Het daaropvolgende jaar worden de bedden opgehoogd en gladgestreken zodat de asperges door de eerste keer door mogen groeien om te worden geoogst. Tijdens dit eerste oogstjaar wordt er maar circa 2 weken gestoken. Het derde jaar wordt de oogstperiode verlengd tot 4 à 5 weken en de daarop volgende jaren wordt het gehele seizoen geoogst.

 

Na Sint Jan

Het aspergeseizoen loopt vanaf medio april tot Sint Jan (24 juni). Omdat de asperge een meerjarig (ca. 8-9 jaar) gewas is, groeit na het oogstseizoen de asperge door tot een plant met loof. Dit loof zorgt, naast een prachtig groen veld, voor nieuwe voedingsstoffen voor de plant. In de herfst verkleurd het loof van de aspergeplant en sterft af. Het loof wordt door de aspergeteler afgemaaid en dient dan gelijk als bemesting voor de grond en weer als voedingstof voor de plant. Tientallen jaren geleden gold de regel dat wanneer er op gronden asperges geteeld waren, er een mensenleeftijd geen asperges meer geplant mochten worden. Doordat de kwaliteit van de planten echter sterk verbeterd is, gaat deze regel niet meer op.


©2024 Aspergeboerderij Ooms | Privacybeleid | Ontwerp dWZO | Website Buro Cinq