Vers van het land, lekker op je bord

Feitjes

 

  • Op de Brabantse Wal worden voornamelijk witte asperges geteeld, maar ze zijn er ook in een groene en een paarse variant.
  • Asperges zijn vers wanneer ze “piepen” als ze tegen elkaar aangewreven worden.
  • Er zijn verschillende rassen onder de aspergeplanten, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Er zijn bijvoorbeeld, vroege en latere rassen, dikke en wat dunnere en ga zo maar door.
  • Er zijn vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten, mannelijke planten zorgen over het algemeen, voor een hogere opbrengst en worden dus het meest gebruikt.
  • Soms zijn er roestachtige plekjes te zien op een asperge. Dit wordt veroorzaakt door een, voor mensen onschadelijke schimmel, die voor verkleuring van de aspergestengel zorgt. Dit komt vooral voor bij koud, nat weer wanneer de asperge zeer langzaam groeit.
  • In de oogstperiode worden er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Hierdoor staat de asperge in de top drie van de schoonste groente van Nederland. Onze asperges worden daarnaast ook geteeld volgens een milieukeur.
  • Asperges kunnen tijdens een warme periode tot wel 10 centimeter per dag groeien.
  • Een asperge is in de koelkast 3-4 dagen te bewaren. Wij adviseren dit in de bioplastic zak te doen die u bij aankoop meekrijgt.
  • Geschilde asperges zijn in de koelkast ca. 2 dagen houdbaar.
  • In de vriezer kan men een asperge ca. 4 tot 6 maanden bewaren. De asperge dient geschild ingevroren te worden en bij het bereiden bevroren in een pan geplaatst te worden.
  • Na het eten van asperges kan de urine een zwavelachtige geur krijgen. Dit wordt veroorzaakt door asparaginezuur, een reukloos zuur, maar doordat ons lichaam het gaat afbreken komt er een aparte geur vrij bij het uitscheiden hiervan.
  • De stof asparagine kan een gunstige uitwerking hebben op het verlagen van de bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. De asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.
  • Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarnaast ook veel minderalen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor.
  • Voedingswaarde per 100 gr: KJ 88 / KCal 21, Eiwit 2 g, Koolhydraten 10 mg, Calcium 20 mg, IJzer 1 mg, Natrium 5 mg, Vitamine C 20 mg
  • De asperges van de Brabantse Wal zijn een Europees Erkend Streekproduct.


©2024 Aspergeboerderij Ooms | Privacybeleid | Ontwerp dWZO | Website Buro Cinq