Vers van het land, lekker op je bord

Oogst

Oogst

Met de handjes

Het oogsten van de asperges gebeurt over het algemeen handmatig, Er zijn ontwikkelingen op het gebied van machinaal steken, maar deze zijn nog niet in een vergevorderd stadium zodat de telers hier gebruik van maken.

Vers van het land

Om er voor te zorgen dat “het witte goud”  ook daadwerkelijk wit is wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van het zogenaamde zwart/wit folie. Een asperge verkleurd namelijk pas wanneer zij in aanraking komt met zonlicht. De folie komt daarnaast de kwaliteit van de asperge ten goede en zorgt voor vervroeging van de oogst. Wanneer de temperatuur tot grote hoogte stijgt, draait men het plastic van zwart naar wit, wat er voor zorgt dat de warmte afgestoten wordt en de groei iets afgeremd wordt.

 

Asperges steken

Door middel van de aspergesteekmachine wordt het plastic omhoog getild, zodat de aspergesteker goed zicht heeft op de bedden, Zodra de asperge de bovenzijde van het bed nadert ontstaat er een scheur, de steker graaft vervolgens wat zand weg en steekt de asperge op een lengte van ca. 30 centimeter af. De aspergesteekmachine zorgt tevens voor het vervoer van de asperges naar het einde van het bed.

 

Koud bad

Na de oogst worden de asperges op ons bedrijf voorgespoeld in en daarna voor ongeveer 24 uur in ijskoud water geplaatst. Dit ter voorkoming van verkleuring en uitdroging. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Het sorteren gebeurt bij ons met een automatische  sorteerder. Sortering gebeurt op dikte, op kleur op rechtheid en andere afwijkingen bv groeven in de steel en open koppen.

 

Wilt u meer weten over ons bedrijf dan leiden wij u met veel plezier rond.

 


©2024 Aspergeboerderij Ooms | Privacybeleid | Ontwerp dWZO | Website Buro Cinq