Vers van het land, lekker op je bord

Asperge geschiedenis

Oorsprong

De asperge heeft een rijke geschiedenis. Al meer dan 6.000 jaar geleden werden er in het oude Egypte namelijk al asperges geteeld. De Egyptenaren vereerden zelfs de aspergeplant, zoals te zien is in de wereldberoemde piramide van Sakkara. Ook in de oude Griekse en Romeinse culturen werd de asperge op waarde geschat en als groente geteeld. Al trokken de Romeinen de asperge uit de grond, in plaats van het steken zoals wij doen en aten zij de asperge zelfs rauw.

 

Europa en Amerika

Het duurt echter nog een behoorlijke tijd alvorens de asperge zijn opwachting maakt in West-Europa. Pas in 1469 zien we voor het eerst een vermelding van de asperge in een Franse acte. In de jaren daarna verspreid de “koningin van de groente” zich door de rest van de Europa.

In Amerika moet men wachten tot 1850 voordat zij kunnen genieten van deze bijzondere groente. Zij pakken de teelt echter anders aan dan wij ons `witte Goud´. Ze laten de scheuten het daglicht zien en oogsten ze pas wanneer ze onder invloed van het zonlicht groen gekleurd zijn.

In dezelfde eeuw zijn er belangrijke teeltcentra van de witte asperge te vinden rond het Belgische Gent en rondom de Franse hoofdstad Parijs. In ons eigen land  worden de asperges met name geteeld op losse zandgronden rondom Noordwijk, Beverwijk en Hillegom.

Brabantse Wal

Uiteraard behoort ook Bergen op Zoom tot de oudste aspergebieden van Nederland. In de archieven van de broeders van Huijbergen wordt al in 1685 gesproken over de teelt van de asperge. Noord-Limburg sluit de asperges pas na de Eerste Wereldoorlog in de armen, dit centrum van aspergeteelt neem echter zo’n grote vorm aan dat de teelt in andere gebieden snel terug loopt. In de omgeving van Bergen op Zoom, blijft de asperges teelt belangrijk. Dit zien we terug aan de bij Bergen op Zoom horende 3 A´s; Asperges, Aardbei en Ansjovis.


©2024 Aspergeboerderij Ooms | Privacybeleid | Ontwerp dWZO | Website Buro Cinq